Uw Turkije
Tweede huis in Turkije

Bijzondere Turkse steden en plaatsen

Turkse Plaatsen : Bozdag Hasankeyf Kusadasi Lycische kust Safranbolu Sarkoy-Tekirdag Urfa


Safranbolu (UNESCO werelderfgoed)

Historisch huis in Safranbolu

700 jaar was Safranbolu een van de belangrijkste basis van de handelskaravanen op de Oost-West-handelsroute.
De in de 14de eeuw gebouwde moskee, een hamam, de residentie van Suleyman Pascha, vele historische Osmaanse huizen en een paleisruïne uit de 19de eeuw zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van deze bijzondere stad.

Safranbolu, in de provincie Karabük, is een stad waarvan de oude structuren in stand zijn gebleven. De grote prachtige gebouwen en huizen uit de 17de, 18de en 19de eeuw hebben door hun architectuur en binnendecoratie een betoverende schoonheid. Door haar gebouwen, huizen, straten, bronnen en door haar traditionele leven is de stad Safranbolu als een openluchtmuseum.

Safranbolu heeft meer dan 25 historische moskeeën waarvan de belangrijkste de Köprülü Mehmet Pascha en Izzet Mehmet Pascha moskeeën zijn.
Het oudste van de historische huizen is het Kaymakamlar Museum huis.
In Safranbolu kunnen ook enkele privé huizen bezocht worden, zoals de Mümtazlar en Karaüzümler konagi. Foto's

Locatie:
Safranbolu ligt in de westelijke regio van de Zwarte Zee, en is bereikbaar via de snelweg Istanbul-Ankara afslag Gerede. Na 80 km bereikt men Karabük en 8 km verderop ligt Safranbolu. Zie landkaart

Hasankeyf

Hasankeyf ligt in zuidoost Turkije, 1630 km verwijderd van Istanbul, in de provincie Batman, 30 km van de stad Batman.
In het kader van het GAP project, (zie menu Turkije/Economie), zal deze historische plaats door de nieuw te bouwen Ilisu stuwdam onder het water van de Tigris verdwijnen.
Bij Hasankeyf wisselen de rotsige steile oevers van de Tigris van de ene op de andere zijde, en precies op deze plaats werd tijdens het Seldjoeken rijk tussen 1116-1117 een reusachtige brug gebouwd die de handel tussen Mesopotamië en Anatolië langs de Zijde Route een nieuwe en zekere rivierovergang bood.
Door deze brug ontwikkelde zich de handel en er werden binnen de nieuwe stadsmuren grote openbare gebouwen gebouwd.
Samen met Prof. Olus Arik van de universiteit Canakkale doet het Duits Archeologisch Instituut sinds 2002, onderzoek naar de in 1409 gebouwde Rizq moskee.
Hiermee wil men de islamitisch-middeleeuwse architectuur in zuidoost Turkije reconstrueren.
Vele van de historische gebouwen zijn beschadigd door o.a. de in de lente wederkerende overstromingen van de Tigris.
In Hasankeyf bevinden zich langs de Tigris rivier vele uitgegraven grotten, die ten dele zelfs vandaag nog bewoond worden.

Urfa (Edessa)

In het zuidoosten van Turkije, volgens de Bijbel en de Koran, is het de geboorteplaats van profeet Abraham vanwaar hij naar Kanaan, nu Palestina vertrok.

Sarköy - Tekirdag foto's

Sarköy is een badplaats aan de Zee van Marmara in de provincie Tekirdag.
Het heeft 17.000 inwoners, bestaande uit ca. 80% Turken uit Thessaloniki die tijdens de bevolkingsuitwisseling in de eerste wereldoorlog met Griekenland in Sarköy gezeteld werden.
In de zomer bereikt het een inwonertal van 100.000 met toeristen uit alle streken maar vooral uit Istanbul welke circa 220 km verwijderd is.
Het klimaat is in de winter mild en regenachtig en in de zomer warm en droog.
Befaamd is Sarköy om zijn wijngaarden en olijven.
De omgeving van Sarköy is vruchtbaar en waterrijk en in het bijzonder geschikt voor verschillende druivensoorten o.a. de bijzondere Gamay druif.
Andere druivensoorten die in Sarköy en omgeving voorkomen zijn: Senso (Cinsault) Yapincak, Semillon, Alfanoz en enig Merlot.
In de Romeinse en Byzantijnse tijd werd vanuit hier veel wijn naar de toenmalige metropolen verscheept, deze oude traditie wil men weer laten herleven.
Vanuit Sarköy varen in de zomer boottochten naar de eilanden Marmara en Avsa.

Myra - Demre

Myra is de geboorteplaats van Sinterklaas.

^ Turkse plaatsen

Plaatsen in Turkije, toevoegen aan uw favorieten
Design and Copyright ©2004-2015 by TapuTeam. Alle rechten voorbehouden.