Efeze
Ephesos

Efeze Kuretenstraat

Hercules poort tot Hadrians poort

Kureten De Kuretenstraat in de antieke tijd werd ze Embolos genoemd, verbind de staatsmarkt met de Handels-agora.
Aan beide zijden waren overdekte zuilen en langs de hele boulevard stonden talrijke eer- en grafmonumenten van belangrijke burgers en internationale prominentie zoals de Egyptische prinsessin Arsinoe, zus van Cleopatra.

Efeze - Hercules poort

Hercules Poort Herakles is in de Griekse mythologie een dapper en geweldig man die als god werd vereerd en daarom een goddelijke vader of moeder werd toegedicht.
Hij werd beschouwd als halfgod en was de sterkste onder alle goden.
Herakles was de zoon van Zeus en Alkmene. Hera de echtgenote van Zeus dreef Herakles in de waanzin waabij hij zijn 12 kinderen vermoorde.
Om van zich van deze schuld te bevrijden kreeg hij 12 onmogelijke opdrachten.
Een daarvan was het vel van de Nemeische leeuw te brengen.
De Nemeische leeuw was onverwondbaar echter Herakles lukte het, het vel te brengen en sindsdien wordt hij afgebeeld met deze leeuw.

Efeze - Trajan Fontein

Trajan Fontein Marcus Ulpius Traianus (* 18.09.53 Italica of Rome; + 8.08.117 Selinus), bekend als Trajan werd in 97 door keizer Nerva geadopteerd en was van Januari 98 tot 117 Romeinse keizer. Onder zijn heerschappij bereikte het Romeinse Rijk zijn grootste uitbreiding.

De bron werd ter ere van Artemis van Efeze en Keizer Trajan door Tiberius Claudius Aristion en zijn vrouw Iulia Lydia Laterane aan het eindpunt van een ca. 39km lange waterleiding tussen 102 en 114 n. Chr. gebouwd.Efeze - Scholastikia Bad

Scholastikia Bad Het Scholastikia bad ontstond in de 1de eeuw en werd in de 4de eeuw na een aardbeving gerestaureerd door Scholastikia, een rijke christelijke dame.

Bij de restauratie werd bouwmateriaal van het voormalig gemeentehuis, het pyrtaneion gebruikt.
Ter ere van haar liet de bedrijver van het bad een statue van haar neerzetten.
Bij statueen die verouderd waren werd het hoofd afgeslagen en een nieuw hoofd erop gezet.

Efeze - Tempel van Hadrianus

Hadrians Tempel Tempel ter ere van keizer Hadrianus (117-138 n. Chr.). De tempel van Hadrianus op de Curetenstraat is, zoals op de architraaf te lezen is, door P.Quintillus geweid aan imperator Hadrianus. Aan de voorzijde bevinden zich vier zuilen waarvan de buitenste zuilen vierhoekig zijn. De zuilen dragen een gevel die uit een boog bestaat en versierd is met klassieke motieven. Op de sluitsteen van de boog bevindt zich een buste van de stadsgodin Tyche. De deurdrempels zijn versierd met ei en parel motieven. In de tweede gevel boven de deur bevindt zich tussen de acanthus bladeren een op Medusa lijkend reliŽf van een naakte vrouw.Androklos Efeze Aan beide zijden van de deur zijn friezen van Androclos die een wildzwijn schiet, de optocht van Dionysos en de cureten afgebeeldt. Tijdens de restauratie zijn de originelen naar het museum gebracht en aan hun plaatsen kopieŽn gezet. De zuilvormige fundamenten voor de tempel zijn deel van de standbeelden van Diocletianus, Maximianus, Constantius I Chlorus en Galerius, die allen in dezelfde periode van het Romeinse imperium keizers waren (293-305).Efeze - Openbare toiletten

Romeinse toiletten De toiletten waren toegangbaar met abonnementen. Omdat er meer abonnementen verkocht werden dan dat er plaatsen waren stuurden de rijke Romeinen hun slaven vooruit om een plek vrij te houden en tevens om de zitplaats in de winter voor te verwarmen. De staatskas was na de regeringsperiode van Nero zo goed als failliet, zijn opvolger Vespasian voerde de toiletten-belasting in. Zijn zoon Titus klaagde hierover waarop Vespasian een muntstuk liet zien en zei: "Pecunia non olet" = Geld stinkt niet.

Efeze - Romeinse Hangvilla's

Efeze Hanghuizen De hanghuizen van Efeze waren in de 1de eeuw n.Chr. in het centrum van de stad.
Na meerdere verbouwingen werd het ca. 270 n.Chr. verwoest door een aardbeving.
Het hanghuis 1 is een huizenblok die een grondoppervlakte van ca. 3000 m≤ heeft en door de berghang is opgedeeld in 5 bouwterrassen.
Rondom het blok waren steegjes waarmee de afzonderlijke wooneenheden toegangelijk waren.
De ruimtes van een wooneenheid lagen rondom een centrale binnenhof die omgeven was van zuilen.
Onder keizer Domitian en Trajan in de eerste eeuw bereikt Efeze zijn grootste bloeitijd en vele rijke Romeinse senatoren en gepensioneerde burocraten kiezen Efeze om te leven.

Hadrianus poort tot Antiek theater

Klik hier voor Beschrijving en foto's van : Marmerstraat efeze


Design and Copyright ©2004-2015 by TapuTeam. Alle rechten voorbehouden.