|
Turkse dranken
Ayran
Joghurt drank, Turkse
joghurt gemengd met water en zout, is een ideale zomerdrank
tegen de dorst en de behoefte aan mineralen. Bovendien heeft het een
rustgevende werking.
Cay
Volksdrank no. 1 met zijn tyische aroma wordt altijd en overal in
dunne glaasjes met peervorm of de vorm van een vrouwenlichaam (90-60-90)
geserveerd. Thee wordt aan de Oostkust van de Zwarte Zee aan de berghangen
nabij Rize verbouwd. Rize is tevens het regenachtigste en groenste gebied van
Turkije. Water in een grotere pot koken en de thee in een kleinere pot, bij
voorkeur uit porselein. Enige tijd laten trekken. Daarna eerst de sterke thee in een
theeglas circa voor een derde vullen, de rest van het glas bijvulln met gekookt
water uit de grotere pot. Door minder thee en meer water te gebruiken kunt u de
sterkte van de thee aanpassen aan uw eigen smaak.
Salgam
Een zoute en zure groentesap, totaal vreemd
voor de Europeese smaak, gemaakt van zwarte wortels is het de ideale drank voor
de hete zomers en bij Raki.
Boza
Zuur, zoet, koud, cremige winterdrank.
Sahlep (Tuber Salep)
Tijdens de bloeitijd van de
Orchis, Ophrys, Dactylorhiza en andere soorten van de Orchidaceae worden de
knollen verzamelt, gekookt en gedroogd. Uit deze knollen, die vooral op kalkhoudende
aarde groeien, wordt het Sahlep (Salep) poeder gemaakt. De sahlep-poeder
wordt met melk en suiker gekookt en wordt uit
zichzelf cremig, nadat kaneel eroverheen gestrooid wordt is het warm geserveerd een ideale
winterdrank, goed tegen o.a. de hoest. Van Sahlep wordt ook het in Turkije
beroemde Marasch ijs gemaakt, die romig en als kauwgum is. Sahlep wordt in
Turkije, Iran en in mindere mate in Frankrijk en Griekenland verzamelt. In
Turkije wordt het vooral in het zuidwesten (Mugla, Milas, Isparta, Antalya) en
in het noorden (Kastamonu, Tasköprü, Safranbolu) gewonnen. Van Sahlep is
bekend dat het een afrodiserende werking heeft, Salep wordt in de farmaceutische
industrie als stabilisator gebruikt en het wordt ook gebruikt tegen diarree
bij kinderen. 5 tot 10 gr Sahlep poeder wordt met 100 gr melk of water
gekookt. Het is een relatief duur product en was een export product van Turkije.
Om de Orchidaceae soorten te beschermen is de export van de
Orchidaceae knollen echter sinds 1974 verboden. U kunt kant en klare salepdranken in
poeder vorm kopen, de Salep is hierbij al gemengd met suiker, meel en
melkpoeder. Zuivere Sahlep poeder kunt u nu bij ons bestellen
contact.
Kahve
Turkse mokka, 2 schepjes in een kleine kom
met water langzaam koken, en schuimend serveren. Turkse bruiden werden (worden)
o.a. gekozen op hun kunst van koffie koken. Een samen gedronken kahve staat voor
40 jaar vriendschap.
Turkse wijnenzie wijnbouw
Raki
Ook wel ASLAN SUTU genoemd, leeuwenmelk, met
ca. 43% alcohol en verdund met water en ijsblokjes geeft Raki de Turkse keyif...genoegzaam genietend van het eten en de sohbet, discussies met vrienden.
Raki
wordt gemaakt van druiven en anijs welke de maag rust geven en is vergelijkbaar
met de Griekse Ouzo.
^
Recepten
Turkse
recepten, toevoegen aan uw favorieten
Design and ©2004-2015 Copyright by TapuTeam. Alle rechten
voorbehouden.
|