Uw Turkije
Wijnbouw in Turkije

Wijnproductie in Turkije

Wijngebieden Bijzondere wijnen Druif soorten

Turkije ligt in een zeer geschikte klimaatzone voor de aanbouw van druiven, en heeft een wijnbouw historie ver voor die van de Romeinen en de Grieken. Er werd al 2000 v. Chr. door de Hethitters in Anatolië wijnbouw bedreven.

Tijdens de Osmaanse tijd was de Turkse wijnproductie vanwege een alcoholverbod voor circa 400 jaar aanbanden gelegd.
Alleen de christelijke minderheid (Armeniërs, Grieken) mocht wijn produceren en consumeren, desondanks waren er volgens een bericht uit 1637 alleen in Istanbul 160 tavernes en 6000 winkels die alcoholische dranken verkochten.
Met de uitroep van de Turkse republiek in 1923 werden de restricties voor wijnproductie opgeheven.

Tussen 1960 –1980 kromp de Turkse wijnbouw drastisch door de druivenziekte phylloxera, de massa migratie van het land naar de grote steden en moeilijkheden bij de wijnproductie. Vele druivensoorten, belangrijk voor het genenbestand, stierven uit.

Vanaf de jaren '80 expandeerde de wijnproductie drastisch, vooral door het stijgende toerisme.
Turkije heeft een geringe per hoofd wijnconsumptie van 0,78 liter, in Europa is dit 50-60 liter per hoofd. De alcoholconsumptie bestaat voor 70% uit Raki, een sterk alcoholische (40%) anijsdrank, 12% Bier en 8% wijn. De laatste jaren wordt Turkse wijn steeds populairder waarbij vooral op kwaliteit gelet wordt.

Volgens statistieken uit 1996 heeft Turkije het 4st grootste aanbouwgebied voor druiven met 567.000 hectare (ca. het vijfvoudige van Bordeaux), en is 5de op de wereldranglijst van druivenproducenten met 3,7 miljoen ton per jaar.

Slechts 2% wordt echter gebruikt voor de wijnproductie.

In 1998 was de wijnproductie 45 miljoen liter, deze hoeveelheid is zelfs kleiner als dat van haar kleinere buurlanden Bulgarije en Griekenland en ligt ver beneden de wereldleiders Frankrijk en Italië.

Belangrijkste wijnbouwgebieden in Turkije

Kaart

  • Marmara kuststreek en Thracie
    40% van de Turkse wijnproductie, in de regio's rondom Tekirdag, Canakkale, Edirne, Kirklareli en Bilecik.
    Druifsoorten, rode : Papazkarasi, Adakarasi, Karaseker, Gamy, Pinor Noir; witte: Semillon, Yapincak, Beylerce, Clairette, Riesling.
    Belangrijke producent : Doluca
  • Egeïsche kuststreek
    20% van de Turkse wijnproductie, in de regios rondom Izmir, Manisa en Denizli.
    Druifsoorten, rode :Calkarasi, Grenache, Carignan; witte: Semillon.
    Belangrijke producent : Pamukkale
  • Zwarte Zee kuststreek
    In de valleien van Corum en Tokat.
    Druifsoorten, rode:Dimrit, Sergikarasi, witte: Narince.
    Belangrijke producent : Diren
  • Centraal-Anatolie
    Anatolie heeft strenge winters en hete zomers. Wijnbouwgebieden zijn rondom Ankara, Kirikkale, Nevsehir, Kirsehir en Nigde.
    Druifsoorten, rode: Kalecik Karasi, Papazkarasi, Dimrit, witte: Emir, Hasandede.
    Belangrijke producent : Kavaklidere
  • Oost-Anatolie
    Wijnbouwgebied rondom Elazig.
    Druifsoorten, rode: Okuzgozu, Bogazkere, witte: Narince.
  • Zuid-oost Anatolie
    In de provincies Gaziantep, Mardin, Urfa en Diyarbakir.
    Druifsoorten, rode: Horozkarasi, witte: Dokulgen, Kabarcik.

De grootste wijnproducenten van Turkije zijn Kavaklidere (17,5 miljoen liter in 2004) en Doluca (13 miljoen flessen in 2004), andere exporterende wijnproducenten zijn Sevilen en Melen. De meeste van de ca. 100 Turkse wijnproducenten zijn kleinschalig en exporteren niet.

Enkele internationale erkenningen van Turkse wijnen

Van producent Kavaklidere

Challenge International du Vin, Frankrijk

Datum Wijn Medaille
2001 Özel Kirmizi 1998 (rode wijn) Goud
2000 Selection K 1997 Goud
2000 Muscat 1998 Goud
2001 Özel Beyaz 1998 Zilver
2001 Lal 2000 Brons
2001 Çankaya 2000 Brons

International Wine & Spirit Competition, Engeland

Datum Wijn Medaille
2001 Sultaniye Tatli 2000 Brons
2000 Muscat 1998 Brons
2001 Özel Beyaz 1998 Brons
2002 Öküzgözü 1996 Brons

Vinalies Internationales, Frankrijk

Datum Wijn Medaille
2002 Muscat 2000 Zilver
2002 Özel Beyaz 1998 Zilver
2002 Selection B 1998 Zilver
2000 Muscat 1998 Brons

Van producent Doluca

Sinds de introductie in 1998 werden de Sarafin wijnen met 14 internationale medailles onderscheiden.

Challenge International du Vin, Frankrijk

Datum Wijn Medaille
2001 Villa Doluca Red Zilver
2001 Özel Kav Bogazkere-Öküzgözü Zilver
2001 Doluca Red Brons

Vinalies Internationales, Frankrijk

Datum Wijn Medaille
2000 Safir'96 Zilver
2000 Moskado'98 Zilver
2001 Safir'99 Goud
2003 Moskado'01 Zilver
2004 Sarafin Chardonnay 2002 en Sarafin Merlot 2001 Zilver
2005 Cabernet Sauvignon 2001 en Sarafin Chardonnay 2003 Zilver

Monde Selection, Brussel

Datum Wijn Medaille
2003 Özel Kav Boğazkere-Öküzgözü'00 Zilver
2003 Villa Doluca White'02 Zilver

Selection Mondiale, Canada

Datum Wijn Medaille
2001 Villa Doluca Red Zilver

Druivensoorten

Er zijn circa 1100 verschillende druivensoorten in Turkije waarvan in totaal 34 soorten gebruikt worden voor de wijnbouw, 22 lokale en 12 buitenlandse druivensoorten.

Witte druiven

Emir

Een sappige witte druif die in Cappadocie rond Nevsehir, Kirsehir en Nigde op vulkanische bodem wordt aangebouwd. Van Emir wordt een goede kwaliteit droge wijn gemaakt. De wijn geproduceerd van Emir druiven, heeft een groengele of lichtgele kleur met een uniek aroma en een verfrissende smaak. Ook de Turkse champagne “Altin Kopuk” wordt hiervan gemaakt.

Misket

Deze aromatische en kleine witte druivensoort wordt aangebouwd rondom Izmir. In Europa bekend als Muscat, is Misket een Turkse druivensoort die op zandige bodem langs de Egeische kust voorkomt.

Narince
Uit de provincie Tokat, op het anatolische plateau ten zuiden van de Pontus gebergte langs de Zwarte Zee. De wijnbouwgebieden strekken zich langs de Yesilirmak (Groene rivier) op een hoogte van 500 m boven zeespiegel. Er heerst een continentaal klimaat en de bodem is korrelig en zandig. Wijn gemaakt uit Narince hebben een rijke en evenwichtige structuur.

Semillon
Wordt aangebouwd in Tekirdag (Marmara Zee) op stenig en kleiige aarde, en Sarkoy in de regio van Thracie, op stenig en zandige aarde, ca. 100 m boven zeespiegel in een warm klimaat.

Sultaniye

Aanbouwgebieden : Manisa en Denizli (Egeische Zee), op 200 m hoogte onder invloed van het mediterrane klimaat en zeer vruchtbare zandige aarde. Verdere aanbouwgebieden zijn op 1200 m op kleiige aarde.
Sultaniye druiven zijn pitloos, vlezig en met een laag zuur gehalte. Traditioneel gebruikt voor directe consumptie en voor de productie van rozijnen worden er de laatste 10 jaar ook wijnen van gemaakt.

Donkere druiven

Kalecik karasi
Is een zeldzame druivensoort uit Centraal-Anatolie en is alleen te vinden in de regio rondom Kalecik (Ankara). Door de Kizilirmak (Rode rivier) heerst er een bijzonder klimaat.

Okuzgozu
Rode druiven die voornamelijk in de regio rondom Elazig en Malatya (Oost-Anatolie) aangebouwd worden. De druiven rijpen tussen eind september en half oktober.

Bogazkere
Een druivensoort van Zuid-oost Anatolie uit de provincie Diyarbakir. Het groeit op een rode, stenige soms kleiachtige aarde in de regio tussen de Euphraat en de Tigris rivier op het Mesopotamisch plateau. Het heeft een dikke schil en bevat veel tannine.

Carignan en Alicante Bouchet
Deze soorten kwamen naar Turkije, na de verspreiding van phylloxera ziekte, rode druivensoorten welke in Spanje en Zuid-Frankrijk aangebouwd worden. In het milde klimaat van het Egeische gebied groeit het op zandige aarde nabij Izmir.

Calkarasi
Deze druivensoort wordt gebruikt voor roze wijnen, het geeft weinig kleur, is sappig en heeft een optimale zuurgraad. Het wordt aangebouwd op zandige, minder vruchtbare aarde op een hoogte van 1200 m., de regio is onder invloed van het mediterrane klimaat.

Naar boven

Design and Copyright ©2004-2013 by TapuTeam. Alle rechten voorbehouden.