|
Turkse Desserts
- 1,5 Kg Pompoen
- 0,5 Kg suiker
- ½ kopje water
- 200 gr. Grof gemalen walnoten
- Turkse room of ongesuikerde slagroom
|
 |
 |
Niet met alle pompoen soorten kunt u dit dessert maken omdat ze vaak te waterig worden. De juiste pompoen soort ziet u boven op de foto afgebeeld, van binnen
hoort deze oranje te zijn. Snijd de pompoen in dikke plakken van ca. 5 cm. Schil de pompoen, verwijder de kern (de pitjes en het weefsel) en snijd de plakken in grove blokken
zo hoog, breed en lang als de lengte van een kleine duim. Doe de pompoen blokken in een diepe bakplaat of grote pan waarin de blokjes
naast elkaar kunnen en bedek de pompoen blokjes in zijn geheel met suiker. Giet een heel beetje water erbij om te voorkomen dat de pompoen verbrandt, na
een korte periode zal de pompoen van zichzelf sap geven. Op een lage pit laat u de de pompoen gaar worden totdat het sap weggetrokken is
en de pompoen blokjes zacht zijn. Dit duurt circa 1 tot 1,5 uur. Nadat de pompoen is afgekoeld, kunt u het garneren met walnoten en slagroom.
- 150 gr. kortkorrelige rijst
- 150 gr. suiker
- 3 a 4 draadjes saffraan
- 1 eetlepel maizena
- 1 eetlepel krenten
- 1 eetlepel gemengde en fijngehakte noten
- granaatappel pitjes (eventueel)
Doe de saffraan draadjes in een kommetje met warm water en laat deze intussen weken. Was het meel van de rijst met koud water. Doe het in
een pan met 1 liter water en laat de rijst ca. 30 minuten gaar koken. Los de maizena in wat koud water op en maak hiervan een glad papje, voeg deze en de
saffraan bij de rijst. Voeg het suiker en de krenten erbij en laat het gehele nog een 20 minuten op een zacht vuurtje koken. Verdeel de rijst in
kommetjes en laat het afkoelen. Strooi de noten en eventueel de granaatappel pitjes ter versiering over de rijst.
Voor de siroop :
- 1 liter water
- 1 kg suiker
- sap van halve citroen
Water en suiker aan het koken brengen, 10 minuten laten in koken, citroensap
bijvoegen. Eventueel schuim weghalen en koud laten worden.
Voor de deeg:
- 150 g boter
- 450 g meel
- 8 eieren
- heel weinig zout
- 3 glazen water
- voldoende olie om te bakken
Boter in een pan laten smelten, water toevoegen en koken laten. Dan meel geleidelijk toevoegen en 10 min. door laten koken. Van de haard nemen
en iets laten afkoelen. Daarna geleidelijk de eieren toevoegen en goed tot een deeg kneden. Uit de massa walnoot-grote kogeltjes vormen. De handen iets
inolien en uit de kogeltjes, ovale stukjes vormen, in het midden met de vinger over de lengte iets indrukken. In de verhite olie beide kanten, goudbruin
bakken. De koude siroop over de hete stukjes geven. 15 min. laten intrekken en serveren.
- 1 liter melk
- 10 gedroogde vijgen
- 5-6 eetl. maismeel
- 1 glas water suiker
- 4 eetl. geraspte pistaches
De vijgen wassen en in grove stukken snijden. Met een halve glas water de vijgen koken totdat ze zacht zijn. Maismeel, aan de melk toevoegen en tijdens het koken voortdurend roeren totdat het romig
wordt. Suiker en vijgen aan de melk toevoegen en nog 5 min. koken. Nadat het afgekoeld is op borden doen en garneren met de geraspte
pistaches.
- 480 g Künefe deeg (of Kadayif deeg)
- 120 g Boter
- 220 g speciale ongezouten geraspte gele kaas
Voor de siroop:
- 400 g suiker
- 4 glazen water
- 4 citroen schijven
Om de siroop te maken, het water met de suiker koken. Vlak voordat u het siroop van het vuur haalt de citroen toevoegen. De siroop moet afkoelen
alvorens u deze op de warme Kunefe geeft. De Kunefe deeg in kleine stukjes snijden, de gesmolten boter goed vermengen met de gesneden Kunefe. Een deel
van de boter op de 4 borden voor de Kunefe, uitsmeren. De helft van de Kunefe, in de borden doen, eroverheen de kaas strooien. Met de andere helft
van de Kunefe, de kaas bedekken. Voordat u begint met koken, de Kunefe goed vastdrukken zodat het tijdens het koken niet uit elkaar valt. Tijdens het
koken de Kunefe, een paar keer omdraaien zodat beide zijden goed gaar zijn, daarna van het vuur halen. Afgekoelde siroop op de warme Kunefe gieten.
- 1 Yufka, dunne plak deeg
- 0,5 kg, Kadayif, speciale deeg
- 200 g margarine
- 1 waterglas walnoten
Voor de siroop:
- 2,5 waterglas suiker
- 3 waterglas melk
De yufka, dunne platte deeg, op een vlakke ondergrond spreiden. De margarine in een pan laten smelten en de yufka met een gedeelte van de gesmolten
margarine insmeren. De kadayif uit elkaar trekken en over de yufka leggen, daarna de gesmolten margarine over de yufka uitgieten. De geraspte
walnoten over de yufka leggen en de yufka met inhoud oprollen en circa 1,5 uur in de koelkast leggen. De yufka rol in 2,5 cm brede schijven snijden, en in
met margarine ingesmeerde pan leggen. Op een middelmatige vuur in de oven 20 min. bakken. Met het melk en de suiker een siroop bereiden, door het samen te
koken. Als het siroop afgekoeld is, over de schijven gieten. Aansluitend met geraspte walnoten garneren en serveren.
^Turkse Desserts
Turkse desserts aan uw favorieten toevoegen
Design and Copyright ©2004-2015 by TapuTeam. Alle rechten voorbehouden
|