Efeze
Ephesos

Efeze Havenstraat

Antiek theater tot Haven

Antiek theater Efeze

Efeze Antiek Theater Het theater heeft een doorsnede van 150m en behoort daarmee tot de een van de grootste theaters uit de antieke tijd.
Het boodt ca. 24.000 toeschouwers plaats met blik op zee en zonsondergang, de goede akoestiek maakt het mogelijk dat er ook tegenwoordig nog regelmatig concerten gegeven worden.

Ca. 75% van de oorspronkelijke zitplaatsen zijn nog behouden. Oorspronkelijk waren de zitplaatsen bekleedt met marmeren platen.
Het eerste toneelgebouw dateert uit de 2de eeuw en bestond uit 2 etages met een tunnel waarachter verschillende ruimtes waren.
Tijdens de regeringsperiode van keizer Domitian werd een 3 etages hoge prachtfassade gebouwd.

Gladiator gevechten in Efeze

Voor Efeze zijn gladiator spelen voor het eerst in 69 v.Chr. gedocumenteerd, georganiseerd door de romeinse veldheer Lucullus.

Voor de gladiator gevechten moest men in de steden van het Oost Romeinse rijk geen nieuwe gebouwen neerzetten, er waren genoeg plaatsen voor de opvoering.
In het theater van Efeze kan men aan de achterzijde van de muur voor het podium, graffiti van theater scenes en gladiatoren zien.
Een tweede opvoeringsplaats in Efeze was in het stadion waar een arena ingebouwd werd toen men het stadion niet meer voor athletische wedstrijden gebruikte.

Gladiatorengevechten waren deel van de keizerverering en men verwachte van de hoogste priester deze te organiseren als dienst voor de algemeenheid (munera).
Vooral voor de hoogste priesters van de provinciale keizercultus waren deze spelen zeer duur.
Hij moest daarvoor een team van gladiatoren onderhouden en financieren. In ruil daarvoor werd hij tijdens de opvoering door het publiek toegejuicht en door de stad geeerd door stenen met eer inschrften te plaatsen.
Ook werden monumenten met gevechtscenes met daarop namen van zegerijke gladiatoren opgericht.
In Efeze zijn langs de marmerenstraat enkele te zien.

Bezienswaardigheden Efeze

Efeze Theater, toevoegen aan uw favorieten
Design and Copyright 2004-2015 by TapuTeam. Alle rechten voorbehouden.