Spoel de linzen met koud water af en doe het in een kookpan met ca. 750 ml water. Kook de linzen totdat ze zacht zijn (ca. 40 min op laag vuur) en het water bijna verdampt is. In de tussentijd kan de peterselie fijn gehakt en het bosui in fijne ringen gesneden worden. Schil de ui en snipper het in fijne blokjes. Verhit 3 eetlepels olijfolie en frituur ca. 7 min. hierin de gesnipperde ui.
Voeg, nadat de linzen zacht gekookt zijn en het vocht bijna getrokken is, de gebroken tarwe bij de linzen en roer het door de linzen. Doe de deksel op de pan, draai het vuur uit en laat het geheel een kwartier trekken. Laat het linzentarwe mengsel afkoelen, voeg de gefrituurde ui en alle boven vermelde ingrediënten hieraan toe en kneedt het tot een massa (ter vergelijking; speelgoedklei). Pluk een klein handje van de massa en kneedt het tot dikke sigaartjes.
Giet het vocht van de bonen en spoel ze met koud water goed af.
Doe de bonen in een schaal.
Schil de ui en snijdt deze door midden, snijdt de ui vervolgens in heel dunne schijfjes,
doe ze in een kommetje en bestrooi het met wat zout,
wrijf de uien in het zout zodat deze wat zachter van smaak worden.
Snip het bosui, hak de peterselie fijn en snijdt de paprika in fijne stripjes of blokjes.
Roer alle ingrediënten door de bonen en leg het op een platte schaal,
deel het ei in 8 stukken en garneer de bonen salade met het ei en de olijven.
Maak een marinade van het citroenensap en olijfolie en giet deze gelijkmatig over de salade.
Verwarm de oven op 200 graden voor.
Geef het meel in een diepe schaal en voeg de margarine (op kamertemperatuur) hieraan toe.
Strooi zout en suiker over het meel.
Maak een kuiltje in het meel en doe hierin de gist met iets lauwwarm water.
Voeg de eieren hieraan en kneedt het geheel tot een zachte massa.
Neem een stuk van het deeg (ca. zo groot als een pingpong balletje) en druk het plat (in de grote van een koffieschoteltje).
Vul deze met de vulling (stukje feta, worst of olijven).
Vouw het deeg in een halve maan vorm en druk de uiteinden goed
aan elkaar.
Besmeer de buitenzijde met ei en geef de broodjes in een voorverwarmde oven.
Bak de Turkse saucijsjes gedurende 30 minuten totdat ze goudbruin zijn.
Tip: Ook kunnen de broodjes gevuld worden met wat gebraden gehakt of gekookte aardappels. De Turkse feta kaas laat zich goed combineren met peterselie of dille. rijst.
Maak de prei schoon en snijdt de groene gedeelte schuin eraf. Snij het witte gedeelte van de prei in ca. 2 cm lange schuine stukken. Doe dit ook met de
peen en deze schijfjes ca. 0,5 mm dik. Verhit in een pan de olijfolie en
voeg de peenschijfjes toe. Bak deze 5 min. in de hete olie. Voeg hierbij de prei schijven en verstrooi de gewassene rijst korreltjes over de prei.
Snijdt de tomaat in stukjes erover en begiet de prei met een kopje water.
Voeg zout, peper en de suiker toe, laat het gehele ca. 20 a 25 minuten op een laag vuurtje garen.
Dit gerecht wordt als meze koud gegeten maar smaakt warm ook lekker.
Voeg evt. citroen toe.
Schil de uien,
worteltjes en de aardappel en snijdt deze in blokjes.
Verhit in een pan de
olijfolie en voeg de ui, worteltjes, de aardappel blokjes en tomatenpuree toe.
Braadt deze gedurende 5 a 7 minuten in de hete olie.
Intussen de bonen
laten uitlekken en met koud water afspoelen, zodat de geur van de bonen
verminderd.
Doe de bonen in de pan met 1 glas water, zout, zwarte peper en
suiker.
Zodra het water begint te koken, deksel op de pan en het vuur op zijn
laagst zetten. Laat de bonen 15 min. garen.
De peterselie fijn
snippen en pas als de bonen koud zijn, de peterselie over de bonen strooien.
De bonen koud serveren. Een beetje citroenensap maakt dit bijgerecht oftewel
meze, fris van smaak.
Komkommer yoghurt - CACIK
Water met de yoghurt roeren, zout erbij doen.
De komkommers wassen,
schillen en in kleine stukjes snijden of grof raspen en met de yoghurt
verroeren.
De knoflooktenen klein snijden of raspen en ook met de yoghurt
roeren.
De komkommer-yoghurt in kleine schaaltjes doen en garneren met dille
en een paar druppels olijfolie erop toevoegen.
De aubergines, tomaten en paprika in de oven roosteren.
Alles schillen en met mes klein snijden.
De knoflooktenen fijn snijden, erdoor heen roeren, zout en peper
toevoegen.
Het groentemengsel op borden serveren en klein gesneden peterselie
garneren.
Olijfolie erover heen gieten en met lavas brood (heel dunne lagen brood) serveren.
Bijgerecht van schapenkaas - ACURE
Van tante Makruhi
Een snel te bereiden lekker, hartig bijgerecht voor bij de TV of bezoek.
De schapenkaas eerst in water leggen om het van het zout te
ontdoen.
Olijfolie toevoegen aan de schapenkaas en de kaas fijn
drukken.
Peterselie en walnoten fijn hakken.
Peterselie, walnoten,
geraspte knoflook, gemalen rode peper en tomatenpuree toevoegen.
Alle
ingredienten goed met elkaar mengen, klaar om te serveren.
Excursies
Taalcursus
Turkse Tolk
Beedigde Vertalingen
Islamitisch Kalender
Kusadasi
Sport
Tips
Basisbeginselen
Bloemen
Kruiden
Namen
Werkwoorden
Afstanden
Antalya
Eufraat en Tigris
Istanbul
Kusadasi
Turkse voorgerechten, www.tapu.nl, toevoegen aan uw favorieten
Design and Copyright ©2004-2015 by TapuTeam. Alle rechten voorbehouden