(Typisch huisgerecht uit Anatolië)
- 200 a 250 gr. Soep vlees
- 2 grote uien
- 1 kilo aardappels
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 3 eetlepels margarine/boter
- evt. ½ groene of rode paprika
- ca. 2 liter water
- Zout, zwarte peper of cayennepeper
Schil de aardappels, was en snijd deze in vieren.
Schil de uien en snipper ze in blokjes.
Smelt de margarine/boter in een kookpan.
Braadt het vlees gedurende 10 minuten.
Voeg tomatenpuree en de uien (en evt. in blokjes gesneden paprika) hieraan en braad het totdat de uien glazig zijn.
Doe de geschilde aardappels in de pan en giet hierover het water totdat de aardappels onder het vocht komen te liggen.
Breng het op smaak met zout en peper. Laat het geheel koken tot de aardappels gaar zijn.
(Gerecht uit Giresun van Sükran Müftüoglu)
- 250 gr. Tuinbonen
- 150 gr. Bruine bonen (uit potje)
- 1 eetlepel klein korrelige rijst
- 1 grote ui
- ½ eetlepel tomaten puree
- 4 eetlepels maïskernen
- 2 eetlepels maïsmeel
- 1 eetlepel margarine/boter
- 1 eetlepel maïsolie
- 1 kopje water
- Zout
Bereiding van de oven gedroogde tuin bonen:
Was de bonen en verwijder de uiterste einden.
Droog ze in een theedoek en leg de bonen op een bakplaat in een op 150c graden voorverwarmde oven.
Laat de bonen 30 minuten in de oven drogen.
Doe de gedroogde tuinbonen in een pan en laat deze ca. 15 minuten koken.
Doe de bonen in een vergiet en laat deze goed uitdruppelen.
Schil het ui en snipper deze in kleine blokjes.
Smelt de margarine/boter-maïsolie in een braadpan (met deksel) en braad hierin de ui totdat deze rozig van kleur is.
Giet het vocht van de bruine bonen en maïskernen weg.
Voeg de tomatenpuree, tuinbonen, maïskernen en bruine bonen toe.
Voeg water, rijst, maïsmeel en zout bij de pan en breng het al roerend tot koken. Zet het vuur op zijn laagst en doe de deksel op de pan.
Laat het ca. 15 minuten garen. Koud of warm serveren.
- 4 aubergines
- rijkelijk olie om te bakken
- 1 geraspte ui
- 3 versnipperde tomaten
- 4 Eetlepels boter
- 250 gr. rundergehakt
- gehakte peterselie
- zout
- peper
- peperoni en 4 schijven tomaten om te garneren
Aubergines wassen en stengels verwijderen.
Om en om strepen schil afsnijden, dwz. 1 cm schil afsnijden daarna 1 cm schil
laten staan. Bakolie verhitten en aubergines van alle kanten braden daarna uit de pan halen op een bakplaat leggen en van boven door midden snijden.
De oven op 180 °C verhitten.
Intussen boter in de pan smelten, gehakt toevoegen en braden.
Daarna de geraspte ui en tomaten toevoegen en nog iets verder braden.
Tot slot peterselie, zout en peper toevoegen. De aubergines vullen met het mengsel.
Elke aubergine garneren met een tomatenschijf en een stuk peperoni.
Een glas water op de bakplaat gieten en alles circa 20 min. in de oven laten
garen.
- 600 gr. Lamsvlees met bot (gesneden in 4 grove stukken)
- 2 lt. Water
- 1 krop Roma bladsalade (langwerpige sla, verkrijgbaar bij de Turkse winkel)
- 1 bosje bosui
- bosje dille
- 1 eetlepel meel
- zout en peper
Doe het vlees in een met 2 liter water gevulde kookpan en breng het aan de kook.
Doe de deksel op de pan en laat het vlees gedurende 2 a 3 uren garen.
Doe het meel in een kommetje en maak met koud water (of wat yoghurt) een glad, dun papje, voeg er wat bouillon bij en giet het al roerend in de pan.
Maak de bosui schoon en snipper de bosui in ca. 2 cm lange ringen.
Voeg de bosui aan het vlees.
Trek de bladen van de sla eraf en spoel het zand er goed vanaf.
Snijd deze in ca. 10 cm lange grove stukken en bedekt hiermee het vlees.
Voeg dille, zout en vers gemalen peper toe en laat het voor 5 minuten pruttelen. Voeg er eventueel wat aardappels en/of een winterpeen aan toe.