recepten.tapu.nl
Turkse Mezes

Turkse Bijgerechten - Mezeler

Salade van gebroken tarwe - KISIR 

  • 2 grote uien 
  • bosje bosui 
  • 3 eetlepels tomatenpuree 
  • 3 eetlepels olijfolie 
  • 2 citroenen 
  • 2 glazen fijn gebroken tarwe (= ince bulgur in de Turkse winkel) 
  • ½ komkommer
  • 2 tomaten
  • bosje peterselie
  • zout en zwarte peper
  • 2 theelepels gedroogde mint
  • krop sla
Breng een groot kopje water aan het koken, doe de tarwe in een diepe schaal, giet het water over de gebroken tarwe en sluit het af en laat de tarwe ca 15 min. trekken.
Schil in tussen tijd de uien en snipper deze in fijne blokjes.
Snijd de tomaten en komkommer tevens in kleine blokjes.
Was het bosui en snipper deze in dunne ringen.
Voeg nadat de tarwe getrokken is, de tomaten, komkommer, tomatenpuree, ui en bosui, het sap van 2 citroenen, olijfolie, zout en peper, gedroogde mint en het fijn gehakte peterselie aan de tarwe.
Roer alle ingrediënten door de tarwe.
Was de sla en leg de sla blaadjes op een grote schaal en geef de tarwe mengsel hieraan toe.

Linzen sigaartjes – MERCIMEK KÖFTE  
Bijgerecht van G. Sezgin

  • 250 gr. Rode linzen
  • 200 gr. Fijn gebroken tarwe (Bij de Turkse winkel als "ince bulgur ")
  • 2 a 3 eetlepels tomaten puree
  • 1 grote ui
  • klein bosje peterselie
  • 4 a 5 stengels bosui
  • ½ drinkglas olijfolie + 3 eetlepels
  • Sap van 1,5 citroen
  • Vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1 dessertlepel Cayennepeper (naar wens zoet of scherp)
  • 1 theelepel komijnpoeder

Turks voorgerecht-Mercimek Kofte-tapu.nl

Spoel de linzen met koud water af en doe het in een kookpan met ca. 750 ml water. Kook de linzen totdat ze zacht zijn (ca. 40 min op laag vuur) en het water bijna verdampt is. In de tussentijd kan de peterselie fijn gehakt en het bosui in fijne ringen gesneden worden. Schil de ui en snipper het in fijne blokjes. Verhit 3 eetlepels olijfolie en frituur ca. 7 min. hierin de gesnipperde ui.

Voeg, nadat de linzen zacht gekookt zijn en het vocht bijna getrokken is, de gebroken tarwe bij de linzen en roer het door de linzen. Doe de deksel op de pan, draai het vuur uit en laat het geheel een kwartier trekken. Laat het linzentarwe mengsel afkoelen, voeg de gefrituurde ui en alle boven vermelde ingrediënten hieraan toe en kneedt het tot een massa (ter vergelijking; speelgoedklei). Pluk een klein handje van de massa en kneedt het tot dikke sigaartjes.

Postelein salade - SEMIZOTU SALATASI  
Snel recept van G. Sezgin

  • 250 gr. Postelein
  • klein bosje peterselie
  • 5 takken verse munt
  • evt. 1 tomaat
  • evt. ½ komkommer
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 knoflook teentjes
  • sap van een citroen
  • zout
Was de postelein, peterselie en de mint en laat deze goed afdruppelen.
Trek de huid van de tomaat eraf. Snijd de tomaat en de komkommer in kleine blokjes. Doe de postelein, de tomaat en de komkommer blokjes in een diepe kom. Snijd de peterselie en de munt fijn en geef deze toe aan de postelein.
Maak een marinade van de gepreste knoflook, olijfolie, citroen en zout en giet deze over de salade. Verroer de marinade goed door de salade.
Witte bonen salade - PIYAZ
Meze van Günnur Sezgin 
  • 1 grote pot witte bonen
  • bosje peterselie
  • 2 a 3 stengels bosui
  • 1 rode ui
  • 1 groene paprika
  • 1 hard gekookt ei
  • 8 a 10 zwarte olijven
  • het sap van 1 citroen
  • 3 a 4 eetlepels olijfolie

Giet het vocht van de bonen en spoel ze met koud water goed af.
Doe de bonen in een schaal.
Schil de ui en snijdt deze door midden, snijdt de ui vervolgens in heel dunne schijfjes, doe ze in een kommetje en bestrooi het met wat zout, wrijf de uien in het zout zodat deze wat zachter van smaak worden.
Snip het bosui, hak de peterselie fijn en snijdt de paprika in fijne stripjes of blokjes.
Roer alle ingrediënten door de bonen en leg het op een platte schaal, deel het ei in 8 stukken en garneer de bonen salade met het ei en de olijven.
Maak een marinade van het citroenensap en olijfolie en giet deze gelijkmatig over de salade.

Turkse pita - POGACA
Bijgerecht van Günnur Sezgin 

  • 500 gr. Meel
  • 1 pakje margarine (250 gr.)
  • 1 theelepeltje zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eieren
  • 25 gr. Gist (natte gist o.a.te verkrijgen bij de Turkse winkel)
  • water
  • Turkse schapenkaas (Feta) of Turkse worst of olijven
Verwarm de oven op 200 graden voor.
Geef het meel in een diepe schaal en voeg de margarine (op kamertemperatuur) hieraan toe.
Strooi zout en suiker over het meel.
Maak een kuiltje in het meel en doe hierin de gist met iets lauwwarm water.
Voeg de eieren hieraan en kneedt het geheel tot een zachte massa.
Neem een stuk van het deeg (ca. zo groot als een pingpong balletje) en druk het plat (in de grote van een koffieschoteltje).
Vul deze met de vulling (stukje feta, worst of olijven).
Vouw het deeg in een halve maan vorm en druk de uiteinden goed aan elkaar.
Besmeer de buitenzijde met ei en geef de broodjes in een voorverwarmde oven.
Bak de Turkse saucijsjes gedurende 30 minuten totdat ze goudbruin zijn.

Tip: Ook kunnen de broodjes gevuld worden met wat gebraden gehakt of gekookte aardappels. De Turkse feta kaas laat zich goed combineren met peterselie of dille. rijst.

Prei in olijfolie - ZEYTINYAGLI PIRASSA
Recept van Günnur Sezgin   
Afbeelding meze

  • 6 dunne prei stengels
  • 1 kleine winterpeen
  • handje vol kleinkorrelige rijst
  • 1/4 water glas olijfolie
  • 1 a 2 tomaten
  • zout, vers gemalen zwarte peper
  • theelepeltje suiker
  • 1 citroen

Maak de prei schoon en snijdt de groene gedeelte schuin eraf. Snij het witte gedeelte van de prei in ca. 2 cm lange schuine stukken. Doe dit ook met de peen en deze schijfjes ca. 0,5 mm dik. Verhit in een pan de olijfolie en voeg de peenschijfjes toe. Bak deze 5 min. in de hete olie. Voeg hierbij de prei schijven en verstrooi de gewassene rijst korreltjes over de prei.
Snijdt de tomaat in stukjes erover en begiet de prei met een kopje water.
Voeg zout, peper en de suiker toe, laat het gehele ca. 20 a 25 minuten op een laag vuurtje garen.
Dit gerecht wordt als meze koud gegeten maar smaakt warm ook lekker.
Voeg evt. citroen toe.

Bruine bonen in olijfolie - ZEYTINYAGLI BARBUNYA
Meze recept van Günnur Sezgin 

Turks voorgerecht-barbunya-tapu.nl

  • 1 grote pot bruine bonen
  • 2 middel grote uien
  • 1 aardappel
  • 2 middel grote worteltjes
  • Handje peterselie
  • ½ glasje olijfolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Zout en zwarte peper
  • 1 theelepeltje suiker

Schil de uien, worteltjes en de aardappel en snijdt deze in blokjes.
Verhit in een pan de olijfolie en voeg de ui, worteltjes, de aardappel blokjes en tomatenpuree toe.
Braadt deze gedurende 5 a 7 minuten in de hete olie.
Intussen de bonen laten uitlekken en met koud water afspoelen, zodat de geur van de bonen verminderd.
Doe de bonen in de pan met 1 glas water, zout, zwarte peper en suiker.
Zodra het water begint te koken, deksel op de pan en het vuur op zijn laagst zetten. Laat de bonen 15 min. garen.
De peterselie fijn snippen en pas als de bonen koud zijn, de peterselie over de bonen strooien.
De bonen koud serveren. Een beetje citroenensap maakt dit bijgerecht oftewel meze, fris van smaak.

Poffertjes van courgette - MÜCVER 

  • 500 g courgette
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels bloem
  • 2 eetl. gehakte peterselie
  • 2 eetl. gehakte muntblad
  • 2 eetl. gehakte dille
  • Zout, peper, milde paprikapoeder
  • Rijkelijk bakolie
  • 300 g yoghurt
  • 2 knoflooktenen.

300 g yoghurt met 2 geraspte knoflooktenen en zout mengen voor de yoghurtsauce.
Courgettes wassen, schillen en fijn raspen, het vocht iets uitdrukken.
Eieren, bloem, alle kruiden en de courgettes tot een deeg kneden.
Olie in een pan verhitten, steeds 1 brede eetlepel van de deegmassa in de pan geven, iets plat drukken en aan beide kanten goudbruin bakken.
Op keukenrolpapier, de poffertjes laten uitlekken.

Gefrituurde mosselen met walnotensaus - TARATORLU MIDYE TAVASI 

  • 1 Knoflookteen
  • 100 g walnoten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • zout, 3 takjes peterselie
  • 30 gekookte mosselen
  • 120 g bloem
  • 1 ei
  • Frituurolie
  • 10 satéstokjes

Gepelde en gesneden knoflookteen samen met de walnoten fijnmalen.
Olijfolie en citroensap erdoor heen mengen.
Met ca. 4 eetlepels koud water, de walnotenpasta verdunnen tot een saus.
Zout en versnipperde peterselie erdoor heen mengen.
Mosselen in een diep bord, met 2 eetlepels bloem, wentelen.
Op elk satéstokje, 3 mosselen prikken.
In een grote kom, 1 ei, zout en resterende bloem met koud water mengen totdat een gladde laag ontstaat.
In plaats van water en ei kan ook bier gebruikt worden.
Frituurolie verhitten en stokjes met mosselen in ca. 3 min. goudbruin bakken.
De stokjes mosselen uit laten druppelen en serveren met de walnootsaus (tarator saus).
Als alternatief kan ipv. van water, bier gebruikt worden voor de saus.

Gevulde deegrollen - SIGARA BOREGI 

  • dunne driehoekige deegbladeren, Yufka, kant en klaar pak bij een turks levensmiddelwinkeltje.
  • Rijkelijk olie voor het bakken
  • 150 g schapenkaas
  • 1 eetlepel peterselie

De kaas met de peterselie in een schotel prakken en aan de brede kant van het driehoekige deegblad uitsmeren.
Het deegblad iets met water (of ei) bevochtigen, oprollen en aan de zijkanten in elkaar vouwen.
In een pan of frituese, goudbruin aanbakken daarna afdruipen laten en meteen serveren.
Snel en lekker gerecht bij onverwachts bezoek.

Komkommer yoghurt - CACIK 

  • 500 g yoghurt
  • 2 Komkommers
  • 1 Theelepel zout
  • 1 Theelepel olijfolie
  • 4 Knoflooktenen
  • 4 eetlepels vers gehakte dille
  • 1 kop water

Water met de yoghurt roeren, zout erbij doen.
De komkommers wassen, schillen en in kleine stukjes snijden of grof raspen en met de yoghurt verroeren.
De knoflooktenen klein snijden of raspen en ook met de yoghurt roeren.
De komkommer-yoghurt in kleine schaaltjes doen en garneren met dille en een paar druppels olijfolie erop toevoegen.

Aubergine gerecht - PATLICAN CENTME 

  • 2 aubergines
  • 2 tomaten
  • 2 langwerpige paprika
  • 3 knoflooktenen
  • 5-6 takken peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en Zwarte peper
  • Lavas brood (heel dunne lagen brood) ongeveer als pita brood.

De aubergines, tomaten en paprika in de oven roosteren.

Alles schillen en met mes klein snijden.

De knoflooktenen fijn snijden, erdoor heen roeren, zout en peper toevoegen.
Het groentemengsel op borden serveren en klein gesneden peterselie garneren.
Olijfolie erover heen gieten en met lavas brood (heel dunne lagen brood) serveren.

Bijgerecht van schapenkaas - ACURE
Van tante Makruhi

Een snel te bereiden lekker, hartig bijgerecht voor bij de TV of bezoek.

  • 1 ronde schijf schapenkaas
  • 1 bos peterselie
  • 1 eetlepel gemalen rode peper (pul biberi), niet te scherp.
  • 4 knoflooktenen
  • 1 handvol walnoten
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel olijfolie

De schapenkaas eerst in water leggen om het van het zout te ontdoen.
Olijfolie toevoegen aan de schapenkaas en de kaas fijn drukken.
Peterselie en walnoten fijn hakken.
Peterselie, walnoten, geraspte knoflook, gemalen rode peper en tomatenpuree toevoegen.
Alle ingredienten goed met elkaar mengen, klaar om te serveren.

 
 ^Meze

Turkse voorgerechten, www.tapu.nl, toevoegen aan uw favorieten
Design and Copyright ©2004-2013 by TapuTeam. Alle rechten voorbehouden